Gümrük Müşaviri/Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, bu haftaki yazısında, ‘Bilirkişilik sisteminde reform’ konusunu ele aldı.
Çardak, yayınladığı yazısında, ‘bilirkişinin’, tanımını yaparak, belirli bir konudan iyi anlayan ve bir anlaşmazlığı çözümlemek için kendisine başvurulan kimseler olduğuna dikkati çekti.
Bilirkişi ve bilirkişilik görevi ile ilgili düzenlemelerin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda yer aldığına dikkati çeken Çardak, şöyle devam etti:
“Farklı kanunlarda ‘bilirkişilik’ ile ilgili düzenlemeler olmasına karşın, görevlendirme gerekliliği ve çalışma yöntemleri açısından temelde fazla farklılık bulunmamaktadır.
64. Hükümet ise; yargının hızlanması, yargıya güvenin artırılması ve kişilerin hak kayıplarının mümkün olduğunca önlenmesini amaçlayan Bilirkişilik Kanun Tasarısı’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk etmiştir. Tasarı ile ‘bilirkişilik’ sistemi sil baştan yenilenirken, Adli Tıp Kurumu’nun da daha etkin ve gelişen teknolojiye uygun çalışabilmesi için yeniden yapılandırılması öngörülmektedir.”
Çardak, geçen ay TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarıyla getirilen belli başlı düzenlemelerle getirilen ‘bilirkişilik’ tanımıyla, özel hukuk tüzel kişileri (şirketleri) de artık bilirkişilik yapabileceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Bilirkişiler görevlerini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getireceklerdir. Bilirkişi raporunda, hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamayacaklardır. Bilirkişilik görevi kısmen veya tamamen bir başkasına devredilemeyecektir. Bilirkişi görevi sebebiyle öğrendiği sırların gizliliğini saklamakla yükümlü olacaktır. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, ‘Bilirkişilik Daire Başkanlığı’ kurulacaktır. Ücret ve bilirkişiliğe kabul esaslarını bu Daire Başkanlığı belirleyecektir.
Ayrıca bilirkişilik hizmetlerinin yürütülmesinde yaşanan sorunların çözümü hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere bakanlık bürokratlarının yanı sıra HSYK, yüksek yargı organları, bölge adliye, bölge idare ve ilk derece mahkemeleri, üniversiteler, Adli Tıp Kurumu, meslek odaları ve meslek birliklerinden temsilcilerin katılımıyla 28 üyeli, “Bilirkişilik Danışma Kurulu” oluşturulacaktır. Kurulun başkanlığını Adalet Bakanlığı Müsteşarı üstlenecektir.”