Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ‘Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerde Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’ni imzaladı.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 190 Sayılı Şiddet ve taciz Sözleşmesi(ILO C190) ve 206 sayılı Tavsiye Kararı'nın maddelerini hayata geçirmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi tarafından hazırlanan belge, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında imza altına alındı.
Mücadele, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi( CEDAW) ,Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi( CEMR) Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği şartı başta olmak üzere; uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülüyor.
Sözleşmeler ile şiddet ve tacize karşı gerekli önlemlerin alınmasını, önlenemediğinde uygulanacak yaptırımları taahhüt altına almakla beraber “fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik zararı amaçlayan, bunlarla sonuçlanan ve sonuçlanması muhtemel olan, bir defaya özgü veya tekrarlanan bir dizi kabul edilemez, davranış ve uygulamalar ya da bunlarla ilgili tehditler” olarak tanımlanmakta.
SAVAŞ: KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİN HER ZAMAN KARŞISINDAYIZ
Kadına yönelik şiddete her zaman karşı olduklarını belirterek bu sorunun tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik HBB olarak büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Savaş, “ Hatay’da göreve geldiğimiz günden bu güne kadar kadına yönelik şiddete karşı birçok çalışma yaptık. Kadınların bilinçlenmesi ve şiddete uğrayan kadınlar için hem hukuki hem de psikolojik destek çalışmaları yürüttük. Kadınların eşit ve özgür bir yaşam sürdürebilmeleri amacıyla yanlarında olmaya devam edeceğiz. Partimizin almış olduğu bu kararın örnek olmasını ve ülkemizdeki bütün belediyelerde uygulanmasını diliyorum” dedi.
Sözleşmedeki maddelerin tamamı şöyle:
Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinin öngördüğü toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tüm düzenlemeleri esas alır. Her türlü ayrımcılığın karşısında durur. Bu anlayışla, Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlamayı, hayata geçirmeyi ve veri toplamayı kabul eder. Belediye çalışanlarına farkındalık ve bilinçlendirme amaçlı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilir. Bu eğitimler çalışma süresinden sayılır. İşyerinde şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için şiddet mağduru çalışanın gözetilmesi esastır. Kadınlara yönelik cinsel taciz ve cinsel saldırı vakalarında adli makamlara yansıyan durumlar esas kabul edilir ve gerekli her türlü tedbiri alınarak konu ivedilikle sonuçlandırılır. Bu süreçte gizlilik esasına göre hareket edilir. Şiddet mağduru çalışanın talep etmesi halinde; hukuki ve/veya psikolojik destek sağlanır. Belediye çalışanlarının istihdamında yüzde 50 cinsiyet kotasını hedefler. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Günü etkinliklerine katılan kadın üyelere -işi aksatmamak kaydıyla- idari izin verilir.”