Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Dünya Tabipler Birliği tarafından organize edilen ve Türk Tabipler Birliği’nin katkılarıyla 26-27 Şubat tarihlerinde İstanbul Point Hotel’de düzenlenen, “Savaş, Göç ve Sağlık: Hekimler Ne Yapmalı?” başlıklı sempozyuma katıldı.
Uluslararası düzeyde saygın uzmanların, çeşitli ülkelerden tabip birliği temsilcilerinin, belediye başkanlarının ve çok sayıda hekimin katıldığı sempozyumda, binlerce insanın göç yolunda savaştan, çatışmadan, açlıktan, ölüm tehlikesinden kaçarak önce hayatta kalmaya sonra da hayata tutunmaya çalıştıkları ve bu yönüyle günümüze dek karşılaşılan en büyük mülteci krizi olarak nitelendirilen süreç ayrıntılarıyla ele alındı.
BAŞKAN SAVAŞ’TAN İLTİCA SÜRECİNE HEM DOKTOR HEM DE BELEDİYE BAŞKANI KİMLİKLERİYLE FARKLI BAKIŞ
Sempozyumda, Suriye’de yaşanan savaş ortamı nedeniyle Hatay’a göç eden sığınmacıların yaşamlarına dair kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Başkan Savaş, sığınmacıların ve Hatay halkının yaşananlardan ne şekilde ve hangi boyutlarda etkilendiğini hem tıp doçenti hem de belediye başkanı kimliğiyle değerlendirdi.
Başkan Savaş sunumunda Suriye’de yaşanan savaşın ve bu nedenle gerçekleşen göçlerin bir sonucu olarak Hatay’da ortaya çıkan sosyokültürel ve ekonomik krizler hakkında bilgiler ve fotoğraflar paylaştı. Katılımcıları sağlık alanında yaşanan sorunlar hakkında da bilgilendiren Başkan Savaş, sayısal verilerle desteklediği sunumuyla konuya olan hâkimiyetini ortaya koydu.
İNSAN HAKLARI HUSUSUNDAKİ DUYARLILIĞIYLA TANINAN BAŞKAN SAVAŞ’TAN HATAY’DAKİ HASTANE KAPASİTELERİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ TESPİT
Belediye başkanlığı görevinin yanı sıra tıp hekimi ve aynı zamanda akademisyen kimliğiyle insan hakları konusunda duyarlılığıyla tanınan Başkan Savaş, Hatay’da sığınmacılar ile yerel halka hizmet veren hastane kapasitelerinin ve sağlık çalışanı sayısının yeterli olmadığını vurguladı. Başkan Savaş, bunların yanı sıra hasta bekleme sürelerinin uzadığına ve hastane enfeksiyonlarının artış gösterdiğine de di