Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 21 Şubat Cuma günü, CTT Haber kanalında "Elif Soysal ile Siyaset Rüzgarı" programının konuğu oldu.
Program sunucusunun, Suriye’de yaşananlardan Hatay’ın nasıl ve ne şekilde etkilendiği ve savaşın şehre yansımalarının neler olduğu sorununa Başkan Savaş şöyle yanıt verdi:
“Bölgede yaşananların dolaylı ya da dolaysız şekilde sıkıntılarını çeken bir şehiriz. Hal böyle olunca sadece yansımayla kalmadı. 500 binin üzerindeki insana da 8 yıldır bakan bir şehiriz. Her üç kişinin nafakasını 4.cü kişiyle de paylaşıyoruz. Şehirde tüm yaşayan vatandaşlar olarak umut ediyoruz ki bir an önce ateşkes sağlansın. Ve buradaki insanlar bir an önce huzur içerisinde kendi yurtlarına dönsün. Bunun için Suriye’de huzurun sağlanması ve savaş ortamının sulh ortamına dönüşmesi lazım. Bitecek diye umut ettiğimiz bu problemler şehrimizde giderek içinden çıkılmaz hale gelmektedir. Üzülerek söylüyorum ki bizim askerlerimiz kendi yurdumuzun dışında şehit olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu hiçbir vatandaşımızın istemediği bir durumdur.”
SURİYE’DE BARIŞ ORTAMI SAĞLANMALI
Bir an önce Suriye’de barışın sağlanmasını temenni ettiklerini söyleyen Başkan Savaş, “Önceleri sorunumuz psikolojik ve sosyolojikti ancak son yıllarda ekonomik anlamda daralma yaşıyoruz. Gençlerimiz işsiz kalmıştır. Çoğu boşanma noktasındadır. Bizler ekonomik ve psikolojik anlamda bu durumlardan daha fazla etkilenebilir bir haldeyiz. Bu nedenle biz bir an önce barış ve güven ortamının tesis edilmesini istiyoruz. Konuşulanlara göre 42 milyar Dolar Suriye meselesine harcanmış. Biz bu parayı kendi insanımıza harcasaydık birçok fakirimizi işsizimizi ve batan fabrikaları kurtarma şansımız olurdu. Barışın tesis edilmesi için devlet büyüklerinin bir araya gelmesinin her iki toplum için doğru olduğunu düşünüyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle söyler: ’En kötü barış; en iyi savaştan iyidir” şeklinde konuştu.
YENİ GÖÇ DALGASIYLA İŞSİZLİK PROBLEMİ BÜYÜYECEK
İdlib’ten gelmesi beklenen yeni göç dalgası hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, ”Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlet. Ensar- muhacir inancını 8 yıldır şehrimizde sürdürmekteyiz. Biz kardeşlerimize hem genel bütçeden katkı sağladık hem de belediyelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle katkı sağlamaya devam ediyoruz. Ama şu var ki biz Hatay halkı olarak bu konuda çok yorulduk. Hatay insanı da bu konuda fazlasıyla yoruldu. Bizim insanımız çok mağdur oldu” dedi.
Kentteki işsizlik sorunun çözümü noktasında nasıl adımlar atıldığı sorusuna Başkan Savaş, “Demir çelik sanayisiyle meşhur bir ilçemiz var. İki organize sanayi bölgesi var. 5 bin kapasiteli OSB’de bin kişi çalışıyor şu anda. Birçok fabrika yatırımı ve üretimi süresiz olarak durdurmuş halde. Türkiye hemen hemen 2 yıl boyunca İran’dan demir aldı. Oysa 2 yıl öncesine kadar bizim demirimiz Güneydoğu, Doğu illerinde ve bu illerden sınırdaki ülkelere giderdi” ifadelerine yer verdi.
Başkan Savaş Hatay’ın geleceğe umutla bakması ve ekonominin canlanması için yaptıkları çalışmaları anlatarak, “Biz Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak ekonomimizi canlandırmak amacıyla önemli adımlar atıyoruz. Şu anda gastronomiye ağırlık veriyoruz. UNESCO’nun tescilli 26 şehrinden biriyiz. Ve EXPO 2021 projemiz için 600 kişi çalışacak. Bu bir iş kapısıdır. 2017 yılında en çok altyapı çalışması gerçekleştiren belediye bizdik. Bu yıl da inşallah aynı şekilde ilerleyecek. Altyapı yaparken de birçok sektöre iş imkanı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra HADO projemiz var. Beyrut, Gazimağusa ve Hatay arasında deniz otobüsü seferleri yapmayı planlıyoruz” açıklamalarında bulundu.
YERELDEN KALKINMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR
Başkan Savaş programda yerel kalkınmaya önem verdiklerini belirterek, kırsal kesimdeki insanların kendi kendilerine yetmelerini sağlayacak adımlar attıklarının altını çizdi. Başkan Savaş, EXPO ile birlikte kırsal kesimi kalkındıracak girişimlerin karşılığını bulacağını ve Hatay’ın Türkiye’ye örnek olacağını belirtti.
ÜRETEN ELLER PROJESİ KADINLARA GÜVEN VERİYOR
Kadın üreticilerin Hatay’ın mevsimlik çiçeklerini ürettiği “Üreten Eller Projesi” ile kadınların üretimdeki rolünü güçlendirdiklerini belirten Başkan Savaş, gelecek günlerde de aynı anlayışla hizmet üretmeye devam edeceklerini ve iş olanaklarını arttırmak adına çalışmalar gerçekleştireceklerini belirtti.
EXPO 2021 HATAY’IN KALKINMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
EXPO’ya devlet desteği olup olmadığını soran sunucuya Başkan Savaş şu sözlerle yanıt verdi:
“Antalya tamamen Tarım Bakanlığından ayrılan bütçe ile yapıldı. Biz şu ana kadar tamamen kendi bütçemiz ile borçlanarak yapıyoruz. Hatay’ı hem altyapısı hem de üst yapısıyla bu organizasyona hazırlıyoruz. Birçok alanda kentimizi EXPO’ya hazırlıyoruz. Biz EXPO alanımızı Antalya’daki gibi geçici, 6 aylık bir sergi alanı olarak planlamıyoruz. Biz bu alanı kalıcı olacak şekilde planlıyoruz. İnsanlar eğlence, fuarcılık ve sanat gibi birçok alanda uzun süre bu alandan faydalanabilsin diye plan program yapıyoruz”
EXPO 2021’de fuar alanlarında kentin zenginliklerinin yer alacağını belirten Başkan Savaş, “İskenderun’daki alanda ise dünyadaki gastronomi şehirlerini davet edeceğiz. Kendi mutfaklarını tanıtmalarına olanak sağlayacağız. Antakya ve İskenderun’daki iki farklı alanda bu dev organizasyonu gerçekleştireceğiz. Antakya bölgesindeki alanda gastronomi köyü, fuar merkezi, amfi tiyatro, dikey tarımın yapıldığı seralar, coğrafyamızda iz bırakan medeniyetlere ait mozaikler yer alacak. Bunlarla beraber battı çıktı çalışmamız sırasında çıkan 5.yüzyıla ait şapeli bu alanda sergileyeceğiz. İskenderun’daki alanda ise dünyadaki gastronomi şehirlerini davet edeceğiz. Kendi mutfaklarını tanıtmalarına olanak sağlayacağız. Şehrimizde yetişen tıbbi, aromatik ve endemik bitkileri, EXPO sayesinde dünyayla paylaşacağız” dedi.
Hatay halkının sevgisi, sempatisi ve harmoni içerisinde yaşama kültürünün mutluluk verici olduğunu ifade eden Başkan Savaş, Hatay’da bu uyuma, huzura ve mutluluğa vesile olan herkese teşekkür ederek programdaki sözlerini noktaladı.