Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
“AHİLİK GÜNÜMÜZDE HALEN GEÇERLİLİĞİNİ KORUYAN TÜRK TOPLUMUNA KAZANDIRILMIŞ BİR KÜLTÜRDÜR”
Başkan Savaş yayımladığı mesajında; “Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu' da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden Ahilik kurumudur. Ahilik, başlangıç itibariyle yardımlaşma – dayanışma ruhunu taşıyan, bozulmuş olan Anadolu birliğini ve toplumsal yapıyı yeniden kuran yapısı ile çok fonksiyonlu bir kurumdur. Hiç şüphe yok ki; Arapça “Kardeşlik” anlamına gelen “Ahi” sözcüğünü, örgütün adı olarak kabul eden bir anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. Ahilik günümüzde halen geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür” ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN SAVAŞ: AHİLİK BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSALDIR
“Esnaf ve sanatkârlığı meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuuyla harmanlayan Ahilik kültürü, güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, akli selimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütler. Esnaf ve sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedirler. Ahilik, insana yönelik öğüt ve yaptırımları da bulunmakla birlikte esas itibariyle “bireysel” değil, “toplumsal” dır. Çekememezlik ve dedikodudan kaçınmak, cömert, şefkatli ve merhametli olmak herkese iyilik yapmak, onların iyiliklerini istemek vs. gibi onlarca prensip, esasta bireysel olmaktan çok toplumsal, yani toplum hayatını düzene sokucu içerikte ilkelerdir. Ancak bu toplumsal yapıda ne kişi topluma, ne de toplum kişiye ezdirilmiştir. Ahiliğin sosyal dayanışma ruhu sayesinde, devletin hiçbir etkisi olmadan; şehir esnafı ve halkı, kendi kendisini idare ediyor, en küçük bir suiistimal, yolsuzluk ve geleneğe aykırı harekete fırsat verilmiyordu. İşte esas olan da budur” dedi.
“AHİLİK TEŞKİLATININ KURUCUSU AHİ EVRAN-I VELİ’NİN DÜŞÜNCELERİ VE AHLAKİ GELENEĞİ YÜZYILLARDIR GEÇERLİLİĞİNİ KORUMAKTADIR”
Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı’ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, özellikle bu yolda emeği geçen esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere bütün vatandaşlarımızın ‘Ahilik Haftası’nı kutlar sevgi ve saygılarımı sunarım.