Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Bakliyat yılı konulu konferans düzenlendi

Yayınlanma Tarihi : 20.10.2016 00:00 Bu haber 709 defa okundu

Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirilen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Konulu Konferansa Hatay Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü Mehmet ANDİÇ, MKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Okan ŞENER, Doç. Dr. Kemal DOĞAN, Yar. Doç. Dr. Emir Ayşe ÖZER, Dr. Dürdane MART, , MKÜ Dekan Yardımcısı, MKÜ ziraat Fakültesi Bölüm başkanları ve öğretim üyeleri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri, Ziraat Mühendisleri Odası, MKÜ Ziraat Fakültesi Öğrencileri, Baklagil üreticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Bakliyat yılı konulu konferans düzenlendi

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Mehmet ANDİÇ;  “Bakliyatların faydaları konusunda farkındalık yaratmak, üretim ve ticaretini arttırmak ve gıda zincirinde yeni ve akıllı yöntemleri teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafından Ülkemizinde öncülüğünde 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan etmiştir.

Bakanlığımız tarafından 2014 yılında başlatılan Baklagil yayım çalışmaları Hatay ilimizde de hızla devam etmektedir. Konu ile ilgili olarak düzenlenen Çiftçi toplantıları ve Demonstrasyonların yansıra Lider Çocuk Tarım Kampı etkinliğinde de genç nesillerde sağlıklı beslenme ve baklagillerin önemi konusunda farkındalık oluşturulmuştur. İlimizin bereketli toprakları; sevgi, barış ve hoşgörünün merkezi olmasının yanısıra, her dönemde zenginlik ve refahın hâkim olduğu bir coğrafya olmuştur. Binlerce yıllık geçmişten gelen tarımsal kültürü yeniliklerle harmanlayan ve nesilden nesile aktarmak suretiyle yaşatılan bu miras, coğrafyamızda birçok medeniyetin izlerinin devam ettirmesinin temelinde yatan asıl zenginliktir. İlimiz tarım kültürü, toprak yapısı, iklim ve diğer doğal koşulları ürün deseninde çeşitliliğe, hasatta erkenciliğe ve birçok üründe ikinci ürün yetiştirilebilmesine imkân vermektedir. İlimiz topraklarında 2015 yılı içerisinde 5.320 dekar alanda 777 ton bakliyat yetiştirilmiş olup bu ürünlerin tarımsal üretime katkısı yaklaşık 2 milyon TL dir” dedi.

Doç. Dr. Kemal DOĞAN, (Baklagillerin toprağa sağladığı faydalar), Yar. Doç. Dr. Emir Ayşe ÖZER, (Baklagillerin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri), Dr. Dürdane MART,(Baklagil yetiştiriciliği ve çeşitleri) konularında sunum yaptılar.

Davetlilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan aşure konuklara ikram edilerek konferans sona erdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol