Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) Başkanı Zekiye Çankaya Fakıoğlu, HAGİAD yönetimiyle Dubai Dünya Ticaret Merkezinde düzenlenen, dünyadaki en prestijli Gıda ve Ağırlama sektör fuarlarından biri olarak kabul edilen Gulfood 2016 katılım sonrası Mustafa Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’ın hazırladığı izlenimler konusunda açıklamada bulundu.
Avşar’ın hazırladığı izlenimler şöyle; “ Fuarlar genel olarak, bir sektör ile ilgili son gelişmeleri takip etmek, üretici ve müşteriyi bir araya getirmek gibi ticari amaçlara hizmet eden platformlardır. Prestijli fuarlarda yer almak birçok firma için doğru müşteri ile karşılaşmak açısından önem taşır. Gulfood Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri, BAE) 20 yılı aşkındır Dubai Dünya Ticaret Merkezinde (Dubai World Trade Center) düzenlenen, dünyadaki en prestijli Gıda ve Ağırlama sektör fuarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Gulfood 2016, 21-25 Şubat 2016 tarihleri arasında 5 gün boyunca ziyaretçilere açık tutulmuş ve 120’yi aşkın ülkeden 5000’e yakın firma ve 70 bin’e yakın ziyaretçinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Katılımcı firmaların yaklaşık %60’ından fazlası BAE dışından katıldığı bildirilmektedir. Fuarda alkollü içecekler hariç tüm gıda sektörüne ait firmalar yer almıştır. Fuarda ayrıca 9. World ibrik/Cezve yarışmasının yanında birçok şef tarafından gösteriler yapılmış ve sektöre yönelik konferanslar düzenlenmiştir.”
FUARA HEM PRFESYONEL HEM DE AKADEMİK BAKILMASI AMAÇLANIYOR
Avşar açıklamalarına şöyle devam etti, “Gulfood 2016’ya, Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) Başkanı Zekiye Çankaya Fakıoğlu, başkanvekili Volkan Ekmekçi, üyelerden Selahattin Mıstıkoglu, Hatay Esmerligil ve Aykut Özbuğday ile HAGİAD’ın konuğu olarak Mustafa Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal AVŞAR tarafından katılım sağlanmıştır. Böylece bir sektör fuarının hem profesyonel hem de akademik bakış açısı ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bilindiği gibi, tarım ürünlerinin genel olarak subtropik iklim kuşağında yetiştirilmesinden dolayı, bu bölge ülkeleri, çöl gibi sıcak veya kutuplara yakın soğuk iklim kuşağında tarımsal açıdan kendisine yeterli olmayan ülkelerin gıda ihtiyacını karşılamak gibi bir avantaj taşımaktadırlar. Gulfood 2016 bu açıdan değerlendirildiğinde, firmaların, ülkelerinin içinde bulundukları iklim ve ekolojiden kaynaklı avantajlı tarım ürünlerini fuarda tanıtmaya ve pazarlamaya çalıştıkları görülmüştür. Dolayısı ile Gulfood 2016’ya ülkelerin teknolojik üstünlükleri yerine ekolojik zenginliklerinden kaynaklanan üstünlükleri damgasını vurmuştur. Bu açıdan değerlendirildiğinde, Türkiye’nin yaş ve kurutulmuş meyve ve sebzelerin yanı sıra, zeytin ve zeytinyağları, kabuklu yemişler açısından, süt ve süt ürünleri ile makarna gibi işlenmiş gıdalar konusunda kendisine dünya ticaretinde, özellikle Arap ülkelerinde, yer almaya devam edeceği görülmektedir.”
HATAY’IN PAZAR PAYINI ARTTIRMASI MÜMKÜNDÜR
Avşar açıklamasının sonunda Hatay ile ilgili şu görüşleri paylaştı, “Hatay açısından Gulfood 2016 değerlendirilecek olur ise; Orta Doğu ve Arap ülkeleri ile benzeşen damak tadı dikkate alındığında, Hatay’daki yöresel ürünlerin teknolojiye adaptasyonu, gıda güvenliğinin sağlanması ve raf ömrünün artırılması kaydı ile bu ülkelerde pazar payını artırabileceği mümkün gözükmektedir. Son olarak, bir sivil toplum kuruluşu olarak HAGİAD’ın yapmış olduğu bir fuar gezisine konu ile ilgili bir akademisyeni davet etmesi üniversite-sanayi işbirliği açısından önemli mesajları olan örnek bir uygulama olarak değerlendirilmelidir. Bu fuar gezisi, ilimizde sanayi-üniversite işbirliğinin artırılması, ülkemizin hedef aldığı gelişme ile ilgili politikaları desteklemesi, ilimizin refahının artırılması için ortak akıl oluşturulması hem de gelecekte ortak çalışma kültürünün oluşturulması açısından önem taşımaktadır.”