ATSO organizasyonu ve Altınözü Kaymakamlığı ile Altınözü Belediyesi ev sahipliğinde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Davut Er ve Yönetim Kurulu ile “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü İştişare Toplantı”sını gerçekleştirildi. 17.09.2019 tarihinde Altınözü Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Genel Sekreterimiz Ali Mullaoğlu, Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Meclis Üyelerimiz Ahmet Şeniz Melek, Ayhan Kahraman, Komite Üyeleri ve Oda Üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO başkanıHikmet Çinçin “Ülkemiz’deki zeytin üretimi 2018 döneminde 1,7 milyon ton olup, Dünyada, İspanya, İtalya ve Yunanistan sonra 4.sırada yer almaktadır.
Özellikle ilimiz Hatay’a özgü asit oranı ve aromasıyla aranan bir tat olan zeytinyağı imalatı, Altınözü ve Antakya’da çok önemli bir yere sahip olup, toplam 128 adet Zeytinyağı Fabrikası bulunmaktadır.
Zeytin ekim alanlarının her geçen gün arttığı Hatay’da; Halhali, Karamani, Gemlik, Savrani, Sarı Haşabi türleri mevcuttur.
İlimizde Zeytin ve Zeytinyağı üreticilerinin markalaşmaya ve bölge imajının oluşturulması için çaba harcanmaktadır. Bölgedeki işletmelerin dağınık ve küçük ölçekli yapısı göz önüne alındığında, girişimciler ortak bir ticari marka oluşturulması ve yönetilmesi konularında bilinçlendirilmeli, özendirilmeli ve desteklenmelidir. İlimizde bu şekilde ortak bir markanın oluşturulması hem ürün kalitesinin artırılmasına hem de pazarlama hizmetlerinin daha etkin şekilde yerine getirilmesine katkı sağlayacaktır.
Hatay 2018 döneminde yaklaşık 15 milyon zeytin ağacı ve son yıllarda bu üründen aldığı verimle güneyin zeytinyağı deposu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Hatay, zeytin üreticiliğinde; 81 il içerisinde ilk 5’te yer almaktadır ve Türkiye geneli zeytin üretiminin % 9’u Hatay’dan karşılanmaktadır.
Hatay’da 275.578 hektarı tarım alanı olup, bu alanın %20' si yani 53.771 hektarı toplam meyve veren 12,5 milyon adet ağaçla zeytinlik arazilerdir.
Hatay ili 153.000 ton ile Türkiye yağlık zeytin üretiminde Aydın ve İzmir’den sonra 3. sırada yer almaktadır. (Hatay Tarım İl Müd. 2018)
Gerçekleştirilen bu üretimle birlikte elde edilen zeytinlerin işlenmesi sonucu yaklaşık olarak işlenen zeytin kadar karasu açığa çıkmaktadır. Bu sebeple üretime paralel olarak açığa çıkan karasu miktarları da ciddi boyutlara ulaşmaktadır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), verilerine göre, Hatay’ın zeytin ve zeytinyağı ihracatı;
2016 yılında 8 milyon $
2017 yılında 13 milyon $
2018 yılında ise % 130 artarak 30 milyon $’a yükselmiştir.
Altınözü Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bakanlık nezdinde proje aşamasında olup, günümüzde Hassa ve Kırıkhan’da araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Enstitünün merkezi Antakya’dadır.
Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İhtisas OSB’nin yer tespitinin biran önce bitirilmesi ve çalışmaların hızlandırılması bu sektörü çok daha iyi yerlere taşıyacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Çinçin’in ardından kürsüye gelen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Davut Er “Sizleri şahsım ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu arkadaşlarım adına saygıyla selamlayarak konuşmama başlamak istiyorum. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak;
Üretim bölgelerimizde üreticisinden tüccarına, sanayicisinden ihracatçısına kadar tüm sektör paydaşlarımızı yerinde ziyaret edip konu ve sorunlarını dinlemek ve sektörde güç birliği oluşturarak sorunlara çözüm bulmak için ülkemizde zeytin üretiminin yapıldığı bölgelerimizde Sektörel Ortak Akıl Toplantıları gerçekleştirme kararı aldık.
Bu karar çerçevesinde, toplantılarımızdan ilkini 28 Ağustos tarihinde Mut’ta gerçekleştirdik.
İkinci toplantımızı da bugün Ezan ve kilise çanı seslerinin birbirine karışmasını olağan bir durum olarak karşılandığı, Kardeşliğin ve birlikteliğin şehri, Hatay'da sizlerle birlikte Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz.
Farklı kültür ve inanışların bir arada kardeşçe yaşadığı bu topraklar, barışın simgesi zeytin ağacına da binlerce yıldır ev sahipliği yapmaktadır.
Zeytin tarihi 6 bin yıl öncesine giden insanlığın kadim dostu bir ağaç. Payas'ta Salı Selim Camii bahçesindeki 1350 yıllık zeytin ağacı halen bize meyve vermeye devam ediyor. Bu zeytin ağacı İnsanlık tarihi kadar eski bir yerleşim yeri olan Hatay'daki zeytincilik kültürünün ne kadar köklü olduğunu ortaya koyuyor.
Hatay, 15 milyonu aşkın zeytin ağacı varlığı ile Güney'in zeytinyağı deposu konumunda.
Hatay mutfağı dünya çapında bir şöhrete sahip. Bu şöhrette, birbirinden lezzetli yemeklere tat veren Hatay zeytin ve zeytinyağının payını göz ardı edemeyiz.
Hatay zeytin ve zeytinyağı üretiminde ülkemizde ilk 5 il arasında yer almakta.
Zeytinyağı imalatı özellikle Altınözü ve Antakya’da çok önemli bir yere sahip, Ulusal zeytin ve zeytinyağı Konseyi’nin 2018/19 rekolte raporuna baktığımızda ülkemiz zeytinyağı üretiminin %9’unu Hatay’ın karşıladığını görüyoruz.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Hatay’ın zeytin ve zeytinyağı ihracatı; 2016 yılında 8 milyon $ iken, 2017 yılında 13 milyon $, 2018 yılında ise % 130 artarak 30 milyon $’a yükselmiştir.
Bu başarıda emeği geçen bütün üretici ve ihracatçılarımızı kutluyorum.
1940 yılında kurulan ve ülkemizde Zeytin-Zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren tek İhracatçı Birliği olan EZZİB bugün 400’ün üzerinde faal üyeye sahiptir. Türkiye geneli zeytin ve zeytinyağı ihracatının %80’i Birliğimiz üzerinden gerçekleşmektedir. Amaçlarımızdan birisi de daha fazla sayıda firmayı ihracata yönlendirerek sektörümüzdeki faal ihracatçı sayısını arttırmaktır” dedi.
Hikmet Çinçin ve Davut Er’in ardından ise kürsüde birer konuşma yapan Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı ve Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri’ni ilçelerinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını bu toplantının Altınözü’nde yapılmasında emeği geçen başta Hikmet Çinçin’ ve tüm katılımcılara teşekkürlerini ilettiler.
Toplantı daha sonra Soru Cevap ve Zeytindalı Korosu Konseriyle devam ederken ardından Altınözü Tokaçlı Tarihi Zeytin Müzesi ziyaret edildi.