Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) Yönetimi ve Üyeleri, iftar yemeğinde bir araya geldi. HASİAD evinde düzenlenen iftar programına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, HASİAD Başkanı Başkanı Tahsin Kabaali ile HASİAD Üyeleri katıldı.
İftar yemeğinin ardından bir konuşma yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, ‘Asi’ sorunu ile ilgili somut adımların atıldığını, çözüm noktasında projenin hazırlandığını ve Cuma günü ihaleye çıkılacağını müjdeledi.
“ASİ NEHRİ’NE SANİYEDE 400 lt TEMİZ SU BIRAKILACAK”
Biz iki yıldır Asi için çalışıyoruz. Asi Nehri’nin iki temel sorunu var; birincisi gelen su hem kimyasal hem biyolojik olarak kirli geliyor. İkincisi ise, yaz aylarında Asi’nin suyunun önü şehrin dışından kesiliyor. Ayrıca sadece Antakya’ya yakın ve Antakya’nın içinden geçen kirli sular Asi’ye dökülüyor, bu da kötü koku ve pis görüntüye sebep oluyor. Bizim Asi Nehri için iki aşamalı çalışmamız var. Antakya’ya katılan yeni beldelerin maalesef kanalizasyon ve arıtması yok. Kanalizasyon ve arıtma sistemi için projesini hazırlattık, Cuma günü ihaleye çıkıyoruz. Kanalizasyon ve arıtma tesisi projesiyle birlikte ihalesine çıkıyoruz. Eş zamanlı bitirip Kanalizasyon ve arıtma tesisini ikisini birbirine bağladığımız zaman, Asi Nehri’ne şehrin girişinden itibaren saniyede 200 litre temiz su bırakacağız. 200 litre de Turunçlu’daki arıtma tesisinden su bırakılacak. Böylelikle saniyede 400 litre içilebilecek veya kullanılabilecek vasıfta temiz su bırakmış olacağız. Yapılacak kanalizasyon ve arıtma tesisinin tamamlanmasıyla borulardan Asi Nehri’ne kirli su da akmayacak ve böylelikle Asi Nehri sorunu ortadan tamamen kalkmış olacak. Ama tüm bu çalışmaları tamamlamış olmamız için bize 1,5 yıl lazım” dedi.
“ASİ İLE İLGİLİ NE YAPARSAK YAPALIM DSİ’DEN İZİN ALMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Asi Nehri’ne yapılacak her çalışma için DSİ’den izin almak zorunda kaldıklarını ve DSİ’nin de yıllardır çözüm noktasında bir adım atmadığını söyleyen Başkan Doç.Dr. Lütfü Savaş “45 yıldır bu Asi Nehri zaten kirli, 1,5 yıl daha sabrettiğimizde Antakya’ya yakışır bir görünüme kavuşturacağız. Bu kirlilikten biz sorumlu değiliz ama; sorumlu makamda olanlar olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Fakat diğer yetkililerin de, bu sorunun çözümü için yıllarca hiçbir adım atmadığını görüyoruz. DSİ’nin de bu konuda sorumlulukları var, yıllardır onlar da kendilerine düşen görevi yapmamış, dert onların değil gibi hiç dokunmuyorlar. Zaten kanunen de kime bağlı olduğu belli değil. Öyle bir kanun çıkartılmış ki; kime bağlı olduğu belli değil, fakat eski kanunda DSİ’ye bağlı. Büyükşehir yasası ile birlikte “şehrin içinden geçen akarsular Büyükşehir'e ait, kırsaldan geçenler DSİ’ye ait” diye bir düzenleme yapılsaydı, çözüm daha kolay olurdu. Şimdi Asi ile ilgili ne yaparsak yapalım DSİ’den izin almak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
“ANKARA BİZE SAĞIR”
Ankara’da proje ve çalışmalarla ilgili yazıların cevapsız ve ilgisiz kaldığından yakınan Başkan Lütfü Savaş “22 aydan bu yana 82 yazımızın 3 tanesine cevap aldık, 79 yazımız sebepsiz bekletiliyor, Ankara bize sağır gibi. Yine de biz dersimizi iyi yapıyoruz, 1,5 yıl içerisinde, ‘Asi’ sorunu çözmüş olacağız. Proje aşaması, proje bedelinin hazırlanmasının yanı sıra ilçelerde de çalışmalar yapıyoruz. Yayladağı’ndan Samandağı’na, Altınözü’nden Reyhanlı’ya, Erzin’e, Arsuz’a kadar bütün ilçelerimizde birikmiş yılların çalışmalarını yapıyoruz. O yüzden biraz sabretmemiz lazım” dedi.
HASİAD: “BAŞKAN SAVAŞ’IN ÇALIŞMALARI DESTEKLENMELİ”
HASİAD Başkanı Başkanı Tahsin Kabaali ise, Hatay’ın EXPO 2021 adaylığı konusunda son derece mutlu olduklarını söyledi. Bu girişimleri dolayısıyla Başkan Lütfü Savaş’ı kutlayan Kabaali, Asi Nehri konusunda Büyükşehir Belediyesinin ve Başkan Savaş’ın çalışmalarının desteklenmesi gerektiğini söyledi.