Arsuz Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği ve bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği Bahar Şenliği etkinliği kapsamında sahne alan Hatay Medeniyetler Korusu, seslendirdikleri birbirinden güzel eserler ve ilahilerle Arsuzlular’a doyumsuz bir gece yaşattı. Hatay’ın minyatürü olarak da nitelendirilen Arsuz’daki hoşgörü, barış, kardeşlik ve ortak yaşam kültürünü müzikle dünyaya yayan Medeniyetler Korosu barışın merkezinde verdiği barış mesajlarıyla da dinleyicilerden bol bol alkış topladı.
YOĞUN KATILIM
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ev sahipliğinde Bilfen Okulları Konferans Salonu’nda düzenlenen konsere Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Garnizon Komutanı Cengiz Çoban, Arsuz eski Garnizon Komutanı şimdiki İskenderun Üs Savunma Birlikleri Komutanlığı Deniz Kıdemli Albay Ahmet Özturşucu, Uluçınar Özel Eğitim Merkez Komutanı Yarbay Ünsal Kızıl, Arsuz İlçe Emniyet Müdürü Halil Karabacak, belediye meclis üyeleri, kamu – kurum temsilcileri, dernek yöneticileri, milletvekili aday adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
BARIŞIN MERKEZİNDE, BARIŞ MESAJLARI VERİLDİ
Konsere “Taleal Bedru Aleyna” adlı Sünni bir ilahiyle başlayan, ardından da Alevi bir deyiş ile devam eden Medeniyetler Korosu şarkılarını Türk - Azeri ve Ermeni kardeşliği için, Ortadoğu’da, Suriye’de, Filistin ve İsrail’de akan kanın son bulması için, Türk ve Kürt kardeşliği için seslendirirken, Koro Şefi Yılmaz Özfırat’ın eserler arasında anlattığı fıkralar ve anekdotlar dinleyicilere oldukça keyifli anlar yaşattı. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ve Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın da koroda yer alarak Türkiye için “Bir başkadır benim memleketim” şarkısını seslendirdiği koro, konser bitiminde dakikalarca ayakta alkışlandı.
Başkan Nazım Culha ve eşi Selda Culha da konsere katılan yüzlerce kişiyle birlikte ayakta, gür bir sesle ve alkışlarla İzmir Marşı'nı söylerken, önemli bir mesaj vermeyi de ihmal etmedi.
ORTAK NOKTAMIZ; BARIŞ İÇİNDE KARDEŞÇE YAŞAMAK
Arsuz için vazgeçilmez olan barış içinde kardeşçe yaşama kültürünü, Hatay Medeniyetler Korosu’nun da kurulduğu günden bu yana farklı dillerde söyledikleri türkü ve ilahilerle dünyaya anlattığını ifade eden Nazım Culha, “3. Bahar Şenliği kapsamında Hatay’ı ve ülkemizi ulusal ve uluslararası düzeyde laikiyle temsil eden, Barış ve Kardeşlik ödülünü iki kez alan ve NOBEL Barış ödülüne aday gösterilen Hatay Medeniyetler Korusu Konseri’ne hepiniz hoş geldiniz. Bu koro ilçemizin de konseptine uymaktadır. Çünkü, Arsuz kültürel zenginliklerin olduğu ve korunduğu bir ilçedir. Koromuzun yapısına da baktığımız zaman aynı konsepti görüyoruz. Ben Medeniyetler Korosu’nu defalarca dinledim ve her dinlediğimde ilk defa izliyormuş gibi dinledim. Aynı keyfi sizinde yaşayacağınızı düşünüyorum. Katılımızdan dolayı sizlere ve koro şefimize de bize kırmadıkları ve ilçemize geldikleri için çok teşekkür ederim” dedi.
YARATILANI SEVİYORUZ YARADANDAN ÖTÜRÜ
Farklı din ve mezhepten yaklaşık 200 kişiden oluşan Medeniyetler Korosu’nun ABD Güvenlik Konseyi, Amerikan Kongresi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil olmak üzere dünyanın bir çok yerinde 400’den fazla konser verdiğini söyleyen Medeniyetler Korosu Şefi Yılmaz Özfırat, “Koromuz farklı meslek guruplarından oluşuyor. İmamlar, papazlar, doktorlar, avukatlar, öğretmenler, manifaturacılar, ev hanımları sadece bu koro için bir araya geldiler. Bu yüzdendir biz gittiğimiz her yerde sadece Hatay Halkı’nın birlikte yaşama kültürünü göstermeye çalışıyoruz. Hedefimiz, “İnsanız düzeltirseniz, dünya düzelir.” Korumuzun içerisindeki Hristiyanlar, Yahudiler, Ermeniler ve Müslümanlar tek bir felsefeyle yola çıkmış insanlardan oluşmaktadır. İster Hristiyan, ister Ermeni, ister Yahudi, ister Müslüman olsun, "Hepimiz tek bir Allahın kuluyuz" ve biz bunu tekrar insanlara göstermeye çalışıyoruz. 'Yaratılanı seviyoruz yaradandan ötürü' diyoruz ama bu Ermeni diyoruz, 'Yaratılanı seviyoruz yaradandan ötürü diyoruz' ama bu Yahudi diyoruz, 'Yaratılanı seviyoruz yaradandan ötürü diyoruz' ama bu Müslüman diyoruz.. Bizler birbirimizi böyle ayrıştırdığımız sürece maalesef insan olmayı öğrenemeyeceğiz. Ama, bu koro ve Hatay’ın tamamı bunu gerçekten yürekten söylüyor; “Yaratılanı seviyoruz yaradandan ötürü… Çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz, çünkü biz bir arada yaşama kültürünü gerçekten içimizde yaşıyoruz. Hani birileri uğraşıyor ya “Alevi ve sunilerin arasını nasıl açarız?” diye. İşte biz bunlara inat söylüyoruz; Hiç kimse, hiçbir insan bu dünya üzerinde alevi ve suni kardeşliğini bozamayacaktır. Yolu barıştan geçen herkes bir gün bir yerde mutlaka karşılaşacaktır..” dedi.
Konser sonrası, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ile birlikte Medeniyetler Korosu Şefi Yılmaz Özfırat'a plaket takdim ettikten sonra, koro üyelerine de kırmızı karanfil dağıttı. Yaşanan coşku karşısında Koro Şefi Yılmaz Özfırat konseri, Onuncu yıl Marşı ile tamamladı.