Antakya Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selda Asker, “Antakya’nın makus kaderi bu kış değişecek mi yoksa yine zehir solumaya devam mı edeceğiz?” dedi.
HAVA KİRLİLİĞİNDEN NEFES ALAMAZ HALE GELİYORUZ
Hava kirliliği ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında hava kirliliğini ele alan AÇKD. Ynt. Krl. Bşk. Selda Asker; “Yine kış, yine kömür, yine hava kirliliği... Antakya’nın makus kaderi bu kış değişecek mi yoksa yine zehir solumaya devam mı edeceğiz? Şehre giren kömürler denetleniyor mu, yakıcılara gerekli eğitimler veriliyor mu,baca,filtre kontrolleri yapılıyor mu diye konuşup sorarken şehir yine hava kirliliğine mahkum ediliyor... Özellikle akşam saatlerinde hava kirliliğinden nefes alamaz hale geliyoruz” dedi.
DENETİM YETERSİZLİĞİ SORUNUN ANA KAYNAĞIDIR
Asker: “Antakya Çevre Koruma Derneği olarak; her sene sorduğumuz ve yanıt alamadığımız sorularımızı bir kez daha Çevre Müdürlüğü’müze soruyoruz: Şehre giren kömürlerin kalitesiyle ilgili numune alıyor musunuz? Alıyorsanız hangi sıklıkta ve normlarda alıyorsunuz? Numune raporlarının sonuçları nelerdir? Bu kömürlerin kirliliğe etkisi nedir? İlimiz, Hava Kirliliği açısından; Valiliklerce alınacak önlemlerde baz olarak kabul edilen Eski Çevre Bakanlığı’nca, her yıl yapılan hava kirliliği ölçümlerinin değerlendirilmesi sonucunda belirlenen, kirlilik derecelendirilmesine göre kirli iller arasında yer almaktadır.
İthal kömürün hatalı yakılması, sıvı yakıt brülörlerinin hava yakıt oranının ayarsızlığı, yanabilen tüm atıkların yakılması (lastik,, deri, çöp vb) bacaların zamanında temizlenmemesi, filtre kullanılmaması, denetimlerin yetersizliği sorunun ana kaynağını oluşturmaktadır” diye konuştu.
SAĞLIKLI NESİLLER ANCAK SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YETİŞİR
Açıklamasının devamında hava kirliliğinin önlenmesi için tüm yetkililerin görevlerini eksiksiz yapması gerekmektedir diyen Başkan Asker, “Hatay Valiliğimizden de konuyla yakinen ilgilenmelerini bekliyoruz. Hava kirliligi sağlığımızı da etkilemektedir. Astım, bronşit gibi solunum yolu süreğen hastalarda, kalp ve yüksek tansiyon hastalarında krizlere ve hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Sağlıklı nesiller ancak sağlıklı bir çevrede yetişir sözünden hareketle, hava kirliğinin insan sağlığına etkilerini azaltmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz? Bu noktada hekimlerimizin hastaya tanı koyarken, çevresel faktörleri dikkate alması, hava kalitesi değerlerini kontrol etmesi, ulusal düzeyde hava kalitesi standartlarının yükseltilmesi için yasama ve yürütme süreçlerinde yer almalarını, halka kirli hava konusunda bilgi vermelerini bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.