Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Antakya medeniyet filmi Korede

Yayınlanma Tarihi : 16.05.2016 00:00 Bu haber 677 defa okundu

Kısaca Antakya Medeniyet Filmi olarak adlandırılan ve Antakya’da var olan inançların insancıl iletileri ve bu iletiler üzerine kurulan Antakya’daki medeniyet atmosferini konu edinen “İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” adlı belgesel film, 06-15 Ekim tarihlerinde Güney Kore’nin Pusan kentinde düzenlenen Pusan International Film Festivali’ne gönderildi. Yapımı yaklaşık 1 yıl süren filmde, Antakya’nın inanç ve düşünce önderlerinin ağzından tüm dünyaya barış iletisi verildiği bildirildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Antakya medeniyet filmi Korede

Antakya’nın çok unsurlu ancak tek gövdeli yapısının saygı ve paylaşıma dayalı yapısını konu edinen filmde yer alan, Antakya’nın medeniyet tarihini oluşturan inançların temsilcilerinin eski Antakya’yı yeniden canlandırmak için barış çağrısı yaptığı belirtildi. Antakya’nın çok unsurlu ancak tek vücutlu yapısını oluşturan parçalardan Ortodoks Cemaati temsilcici, Musevi Cemaati temsilcisi, Alevi Cemaati temsilcisi, Sünni Cemaati temsilcisinin görkemli betimlemelerle anlattıkları Antakya’nın medeniyet ortamında, yeniden birlik, saygı ve barış içinde yaşama özlemlerini dile getirerek barış çağrısı yaptıkları öğrenildi.

ANTAKYA’NIN YÜKSEK MEDENİYET SEVİYESİ ANLATILDI

Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen, yapımına 2015 yılının ilk günlerinde başlanan ve 2016 yılının Şubat ayında tamamlanan belgesel filmin yapım sürecinde Antakya’nın ve Anadolu’nun binlerce yıldır yaşayan halklarının Anadolu’daki medeniyetin sahibi ve barışın en güzel örnekleriyle yaşandığı bir kent olduğunun ortaya çıktığı belirtildi. Mezopotamya’dan, Roma İmparatorluğu’ndan, Bizans’tan, Selçuklu’dan, Osmanlı’dan büyük bir miras alan Antakya’nın en eski halkları olan Yahudilerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Arapların birlikte yaşam, saygı ve paylaşımla Antakya’da yüksek bir medeniyet oluşturduğu, Antakya’nın son yıllardaki tüm olumsuz gelişemelere rağmen hala bu yüksek medeniyet düzeyinde yaşadığı bildirildi.

Çekimleri Antakya Musevi Havrası, Antakya Ortodoks Kilisesi, Altınözü Kilisesi, Samandağı Ziyareti, Vakıflı Köyü, Habib Neccar Camii gibi mekânlarda yapılan belgesel filmin Musevilik, Katoliklik, Ortodoksluk, Protestanlık, Sünnilik, Alevilik gibi Antakya’daki tüm inançların insancıl iletilerini ve inançların Antakya’da kurulan medeniyet ortamına katkılarını kapsayacağı öğrenildi. Binlerce yıldır Antakya’da yaşayan Yahudilerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Ortodoksların ve diğer sosyal grupların Roma İmparatorluğundan bu yana birbirlerine saygı duyarak ve yaşamı paylaşarak yaşadıkları ve büyük özverilerle kurdukları medeniyeti 21. yüzyıla kadar taşıdıkları, filmde ortak yaşamın ve barışın örneklerinin en çarpıcı örnekleriyle yer aldığı belirtildi.

BARIŞ TÜM İNSANLARA ANLATILACAK

Her yıl tüm dünyadan seçkin filmlerin gösterildiği ve ağırlıklı olarak Akdeniz ülkelerinin yer aldığı Pusan Film Festivali aracılığıyla İnsanları İnsanlığa Çağıranlar adlı filmin barış iletisinin tüm insanlara aktarılacağı dile getirildi.

Önceki yıllarda Van’da yaşayan Azeri kökenli Küresinliler adlı topluluğun İran’dan Van’a göçleri; Kürt kültüründe Nevroz kutlamaları, Van Türklerinin geleneksel yemeği Tırşik, Mardin’de yaşayan Süryaniler’in Müslümanlarla ilişkileri, Batman ve Siirt yöresinde yaşayan Kürtlerin geleneksel tarihleri gibi etnik konuları fimlerine konu edinen Prof. Cereci’nin, tarihin kaydetmediği veya unutulmuş başka tarihi gerçekleri de filmleri aracılığıyla ortaya çıkardığı ve her filminde barışa vurgu yaptığı bildirildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol