Hatay Mahalli Haber
MENÜ

AKP nin Suriye politikası hezimete uğradı

Yayınlanma Tarihi : 25.12.2016 00:00 Bu haber 630 defa okundu

CHP Hatay Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Mevlüt Dudu, AKP iktidarının, 2011 yılından bu yana izlediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirme projesini, kendi istikbalini kurtarmak için rafa kaldırdığını ileri sürdü.

Paylaş Paylaş Paylaş
AKP nin Suriye politikası hezimete uğradı

Dudu, yaptığı yazılı açıklamada, esasında bu durumun, AKP’nin bugüne kadar izlediği dış politikanın ülkemize ödettiği ağır bedelin de itirafı olduğuna dikkati çekti.

“Esad’ı devirmek uğruna sınırları açan, cihatçı gruplara yol geçen hanı yapan, onları besleyen ve bir anlamda terörü kendi ülkesine ithal eden AKP iktidarının, Türkiye’yi de dünyada itibarını ve prestijini kaybettiren ülke profiline düşürdüğü” iddiasında bulunan Dudu, şöyle devam etti:

“Suriye konusunda bugüne kadar izlenen dış politika hatasını ilk itiraf eden isim 18 Ağustos 2016 tarihinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş olmuştur. ‘Bugün yaşadıklarımız Suriye politikamızın sonucudur’ diyen Kurtulmuş, tıpkı FETÖ, PKK konusunda olduğu gibi diplomasideki hatalar anlamında da günah çıkarmıştır.

21 Aralık 2016 tarihinde Rusya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in imzaladığı Moskova Bildirisi, AKP’nin Suriye politikasının hezimete uğradığının resmidir. Bu anlaşma ile Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu açıklayan AKP iktidarı, aynı zamanda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı indirme hedefinden vaz geçtiğini de ilan etmiştir. Suriye politikasında Moskova çizgisine gelen AKP iktidarı, artık İran ve Rusya’dan bağımsız bir politika izleyemeyeceğini de kayıt altına almıştır.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü esas alan Moskova Deklarasyonu’nu desteklediğimizin de altını çizeriz. Tabii AKP’nin akıl dışı bir siyaset izleyerek, barışçıl diplomasi rotasından çıkıp, ülkesinin çıkarlarını bir yana bırakan mezhepçi bir siyaset güdülen son 5 yıllık dönemde ülkemizin ödediği ağır bedelleri yaşamadan bu noktaya gelmeyi arzu ederdik. Suriye’nin toprak bütünlüğü başından beri tek hedefimiz olmalıydı! Başka bir ülkenin içişlerine karışmak, oraya yetiştirdiğiniz militanları göndermek, kendi ülkenize yapabileceğiniz en büyük yanlıştır.

Batı ile bu kadar kavga ederek, Rusya’nın kucağına düşen, komşu ülkelerle problemler yaşayan, Ortadoğu ülkelerince kuşkuyla bakılan AKP iktidarının yeni Osmanlı hayali, Moskova’da parça parça edilmiştir.”

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol