Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliğinde, Antakya’da ‘AB Sohbetleri’ konulu basın toplantısı düzenlendi.
Antakya Konak Restaurant’ta düzenlenen toplantıya Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Avrupa Birliği (AB) Takım Üyesi Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erdem Denk, Mersin AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Benin Ergenç, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, ATSO Genel Sekreteri Serdar Yılmaz Saraç ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda, Türkiye'nin Avrupa Birliği Yolculuğu, AB-Türkiye İlişkilerinde Kırılma Noktaları, Türkiye ve Hatay’ın AB’den faydalanabileceği ve faydalandığı alanlar, AB Hibe Projeleri ve genel olarak Türkiye’nin süreci konuşuldu.
ÇİNÇİN: AB BİR MEDENİYET PROJESİDİR
Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, AB’nin bir medeniyet projesi olduğunu ve Türkiye’nin AB’den başka yolunun olmaması gerektiğini söyledi. Çinçin “AB Projesinin içinde olmak zorundayız, AB bir medeniyet ve insan hakları projesidir. AB bir yolculuktur ve Türkiye’nin, ekonomide, özgürlüklerde, sosyal ve kültürel seviyelerde batılılaşma yoludur” dedi.
Hatay olarak da AB’den faydalanılması gerektiğine işaret eden ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye’deki savaştan en çok etkilenen bölgede bulunan Hatay’ın, AB hibe ve destek programlarından daha fazla faydalanması gerektiğini, Hatay için daha çok AB Projelerinin geliştirilmesi ve iş birliğinin arttırılması gerektiğini belirtti.
TÜRKİYE’NİN AB’DEN BAŞKA YOLU YOKTUR
Çinçin “Hatay ve Türkiye için, Kültür, sanat, tarih ve mutfak üzerine projeler geliştirilebilir. Türkiye’nin AB’den başka bir yolu yoktur” diye konuştu.
Toplantıda konuşan AB Takım Üyesi Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erdem Denk ile Mersin AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Benin Ergenç ise, Türkiye-AB ilişkilerinin dünü, bugünü ve yarını hakkında merak edilen konular hakkında açıklamalarda bulundular.
DENK: TÜRKİYE AB’YE AYAK UYDURAMADI
Doç.Dr. Erdem Denk “AB, sosyo-ekonomik ve kültürel olarak yakaladığı başarıyı güvenlik konusunda başaramadı. Güvenlik ve hukuk sistemini tam olarak hayata yansıtamamıştır. Kendi ordusu ve hukuku yoktur” dedi. Türkiye’nin batı tipi ekonomiye geçtiğine değinen Denk, bu geçişte Türkiye’nin tüketim ve üretimde başaltı ülkelerden olduğunu, Türkiye’nin endüstriyel olarak AB’ye ayak uyduramadığını söyledi. Denk “Türkiye son 200 yıldır yönünü batıya dönmüş bir durumda ve bu durum hiç değişmiyor. Şu anda içinde yaşadığımız dönem Avrupa dönemi” dedi.