Hatay Mahalli Haber
MENÜ

50 Milyar Dolar Ihracat Hedefleniyor

Yayınlanma Tarihi : 23.12.2022 21:55 Bu haber 371 defa okundu

Hatay ili Dörtyol ilçesi sınırları içerisinde TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi Projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunuldu. 

Paylaş Paylaş Paylaş
50 Milyar Dolar Ihracat Hedefleniyor

Proje ile ilgili olarak 26 Aralık 2022 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK)  toplantısı gerçekleştirilecek. 

İnceleme Değerlendirme Komisyonuna sunulan raporda şu bilgiler yer aldı; “Petrokimya sanayi, petrol rafineri ürünleri ve doğal gazdan başlayarak plastik, lastik ve elyaf hammaddeleri ve diğer organik ara mallar üreten, ambalaj, elektronik, otomotiv ve tarım gibi diğer sektöre girdi sağlayan lokomotif bir sektördür. Ülkemizin kalkınma hedefleri, birçok sektörde beklenen gelişmeler, hızlı nüfus artışı gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye petrokimya sanayinin büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir. Büyüyen küresel ekonomi, artan nüfus ve teknolojik gelişimin birleşimi petrokimya ürünleri için artan bir talep haline dönüşmektedir. Petrokimyasal ürünler yerine alternatif bulmakta yaşanan zorluk, talep büyümesinin temelini oluşturan bir diğer faktör olarak dikkat çekmektedir. Türkiye Petrokimya Sektörünün en önemli sorunu, hızla artan yurtiçi talebe karşın, yurtiçi üretim arzının yetersiz kalmasıdır. Bu ise bir yandan sektörün hem yurtiçindeki hem de dünyadaki rakipleri karşısında rekabet gücünü olumsuz yönde etkilerken, diğer taraftan da çok yüksek olan petrokimya sektörü katma değerinin yurtdışında kalmasına neden olmaktadır.

İÇ TALEBİN YÜZDE 10’U YURT İÇİ ÜRETİMDEN KARŞILANIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü, Kimya Sektörü Raporu-2020’e göre; yurtiçi üretiminin mevcut ihtiyacı karşılayamaması, sanayiciyi dışa alıma yönlendiren en önemli faktördür. Kimya sektöründe dış alım yapılan ara mallara bakıldığında büyük bir bölümünü petrokimyasal ürünlerin oluşturduğu görülmektedir. Türkiye kimya sanayi 2023 yılında 50 milyar dolar ihracat hedeflemektedir. Ancak sektörde halen iç talep dış alım yoluyla karşılanmaktadır. Petrokimya sektöründe plastik hammaddelerde de iç talebin yaklaşık %10’u yurt içi üretimden karşılanmaktadır. Kauçuk sektörü ise hammadde bakımından %100 dışa bağımlıdır. Ülkemizde üretime dayalı büyümenin gerçekleşmesi ve dış ticaret dengesinin iyileştirilmesi için atılması gereken en önemli adımlardan birinin petrokimyasal yatırımların yapılmasının olduğu değerlendirilmektedir. Bu yatırımların yapılması, yurtiçi üretiminde arz güvenliğinin sağlanması, petrokimya sektöründe katma değer yaratılması ve petrokimya sektöründen beslenen sektörlerin ithal bağımlılığının azaltılması bakımından büyük önem arz etmektedir.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol