Türkiye’nin önemli turunçgil üretim merkezi konumunda bulunan Hatay’ın Erzin-Dörtyol ve Samandağ ilçelerinde 23-24 Ekim 2018 tarihlerinde tüm sektör paydaşlarının katılımıyla “Turunçgil üretiminde ve depolanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” toplantıları Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından başarıyla gerçekleştirildi.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, üreticiler ve ihracatçılar arasındaki işbirliğini geliştirmek, pazar gücümüzü artırıcı yönde ortak akıl oluşturmak ve Hatay’ın turunçgil üretiminde ve depolanmasında yaşanan sorunları ele almak için, Hatay’ın önemli turunçgil üretim bölgelerinden olan Erzin, Dörtyol ve Samandağ ilçelerinde üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçılar başta olmak üzere sektörün tüm paydaşları ile bir araya geldi.
TOPLANTILARDA TÜM SEKTÖR PAYDAŞLARININ KATILIMI İLE SORUNLAR İSTİŞARE EDİLDİ
Yaş meyve sebze sektöründe ortak akıl toplantıları niteliğinde olan toplantılara ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Ziraat odaları, Kooperatifler, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, İhracatçılar, üreticiler, ziraat mühendisleri ve diğer sektör paydaşları katılım sağladı.
Toplantılar kapsamında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya tarafından Turunçgil üretim ve Paketlemesinde uygulanan hatalar ile hasat, depolama ve hasat sonu kayıplar ile ilgili sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından ise üyelerin soru ve sorunları ile ilgili istişareler gerçekleştirildi.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, elverişli iklim koşulları ile 2017 yılında Türkiye narenciye ihracatının %30’unu gerçekleştiren Hatay’da sektör paydaşları ile buluşmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Türkiye’nin turunçgil üretim ve ihracat potansiyeline ilişkin bilgileri katılımcılarla paylaşan Başkan Sin, ülkemizin dünya turunçgil üretiminde 8. Sırada olmasına rağmen ihracatta 3. Sırada olduğuna dikkat çekti. Üretimde iyi bir noktaya gelinmesine rağmen hasat ve sonrası süreçlerdeki sıkıntıların üretime sekte vurduğunun altını çizen Sin, bu sezon Akdeniz meyve sineği ile topyekûn mücadelenin müthiş bir başarı örneği olduğunu belirtti ve bu mücadelede emeği geçen herkese teşekkür etti.
ÜRETİCİ-İHRACATÇI İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Başkan Sin, Turunçgil Ortak Akıl Toplantılarını üretici-ihracatçı işbirliği açısından önemli bir adım olarak gördüklerini ve önümüzdeki dönem diğer il ve ilçelerde de bu toplantılara devam edeceklerini dile getirdi. “Sektör paydaşlarımızın sorunlarını dinledik. İstişarelerde bulunduk. Sorunlardan kısa dönemde çözüme kavuşturma imkânımız olanları hep birlikte çözme yönünde kararlar aldık. Özellikle turunçgil ürünlerinde erken kesim ve ihracatın hem sektöre hem de ülke imajına verdiği zararlar tüm sektör paydaşlarının ortak sorunu. Ben özellikle kesim işçilerinin eğitilmesinin öneminin yüksek olduğuna inanıyorum. Biz birlik olarak bu hedefe giden yolda elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu.
Ülkemizin yaş meyve ve sebze ihracatında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin lider konumda olduğunun ve kendileri için en önemli konunun üye memnuniyeti olduğunu altını çizen Sin, “Üreticilerimizin sorunlarını çözdüğümüz takdirde bölgemizin turunçgil ihracatının da artacağına inanıyoruz. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Ürünlerimiz dünya ile rekabet edecek güçte. Ancak bu zincirin her halkası görevini titizlikle yapmalı. Üreticilerimizle birlikte hareket ederek 2023 yılı ihracat hedefimize hep birlikte ulaşacağımıza yürekten inanıyorum” diyerek toplantıyı sonlandırdı.