Antakya Ticaret Borsası yönetimi, Türkiye’nin, pamuk ekim alanı yönünden Dünya’da yedinci; birim alandan elde edilen lif pamuk verimi yönünden dördüncü; pamuk üretim miktarı yönünden altıncı; pamuk tüketimi yönünden beşinci; pamuk ithalat yönünden de dördüncü ülke konumunda olduğunu bildirdi.
Antakya Ticaret Borsası yönetim kurulu, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Türkiye, organik pamuk üretimi, en iyi GDO’suz pamuk yönünden de Dünya’nın en önde gelen ülkelerinden birisidir. Pamuk ayrıca, katma değeri çok yüksek bir üründür. Üretimin her alanında, her adımda emek ve yoğun bir iş gücü olması nedeniyle istihdama ciddi oranda katkı sağlamaktadır.
Bölgemizde Pamuk Üretimini etkileyebilen birçok sorunlar bulunmaktadır. Ülkemizde 5,2 milyon dekar alanda, 2,6 milyon ton kütlü pamuk üretimi yapılmaktadır. Son 2 yılda üretim artışlarına rağmen üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 60’larda kalmıştır. Ne yazık ki aradaki fark ithalatla karşılanmakta, ithalata da milyarlarca dolar ödenmektedir.
Pamukta yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz destekler, ilaçlama ve sulama en önemli sorunlar olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yıl ekimin gerçekleştirildiği Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre gübre, mazot, elektrik, zirai ilaç gibi girdilerde önemli oranlarda artışlar yaşanmıştır. Gübrede yaklaşık yüzde 60, elektrikte yüzde 70’in üzerinde artış olmuş, zirai ilaçta ise artış oranı yüzde 100’ü aşmıştır. Üreticilerimizin birim maliyetleri oldukça yüksektir. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı 2019 pamuk fiyatları 2018 pamuk fiyatlarına göre %25 gerilemiştir. Pamuk hasadına çok az bir süre kala bu dönemde, dünya pamuk fiyatlarındaki ciddi düşüş üreticilerimizi endişelendirmektedir.
Türkiye'de pamuk ekim alanları girdi maliyetlerinin yüksek oluşu, düşük fiyat ve yetersiz desteklemelerle düşmüştür. Bölgemiz Amik Ovasında ayrıca sulama için kullanılan elektrik 250 TL iken diğer ovalarda bu fiyat 30-50 TL arasındadır. Bu nedenle pamuk üretimimizin artırılması, sulama için kaynaklanan Barajların elzem bir şeklide bitirilmesi önem arz etmektedir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM İÇİN ÖNERİLER
- 2019 yılı Destekleme Tebliği bir an evvel açıklanmalıdır. Destekler önceden duyurularak en az üç, tercihan beşer yıllık dönemler halinde sürdürülmelidir. Üreticimizin mağduriyetinin giderilmesi ve üretimde kalabilmesi için prim desteğinde dekara üst sınır olarak 500 kilogram kota getirilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir.
- Pamuk primlerinde gerekli düzenleme biran evvel yapılmalı, prim kilogramda en az 1 lira 25 kuruş olacak şekilde belirlenmeli ve pamuğunu satan üreticinin piyasa koşullarını göz önüne alarak en azından 2019 yılı için primi hemen ödenmelidir.
- Mazot desteği güncel akaryakıt fiyatları dikkate alınarak en az yüzde 50 oranında artırılmalıdır.
• Üreticilerimizin hasat ettiği pamuğun tatminkâr bir fiyatla alınması için tamamı üreticilerden oluşan Çukobirlik, TARİŞ, Antbirlik gibi tarım satış kooperatiflerinin devreye girmesi üreticimizin pamuk fiyatında önünü görebilmesi ve piyasanın düzenlenmesi ve güncellenmesi önem arz etmektedir.
• Pamukta sürdürülebilirlik için sanayicinin pamuğunu iç piyasadan temin etmesi teşvik edilmelidir. Türkiye sürdürülebilir pamuk üretimi için daha ucuza daha kaliteli pamuk üretmek zorundadır. Ayrıca bu sadece tarımsal hasıla ve katma değeri artırmak için değil, ayni zamanda 19 milyar doları aşan cari fazla ve yüksek istihdamıyla ülkemizin en büyük sosyo-ekonomik öneme sahip sektörü olan tekstil ve hazır giyim sanayi için de gereklidir.
- Kütlü ve lif pamukta ürün güvenliği ve denetimini sağlamak amacıyla hazırlanmış olan “Pamukların Kontrolüne İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2012/25)” ile “Pamukların Standardizasyonuna İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2012/27)” günümüz şartlarına göre yenilenmeli ve mutlak surette uygulanması sağlanmalıdır. Pamukların Ürün Denetmenleri tarafından yapılarak standartları belirlenmelidir.
- "GMO Free Turkish Cotton” (GDO’suz Türk Pamuğu) kalite kimliği kullanımı teşvik edilmelidir.
- Pamukla ilgili stratejik öneme sahip kararların ilgili birimler (ticaret borsaları ve ziraat odaları) ve bakanlıklar arası koordinasyonla alınması ve uygulanması sağlanmalıdır.”