Hatay Mahalli Haber
MENÜ

1.Akdeniz Bienali Açılış Programı Hatay'da Yapılacak

Yayınlanma Tarihi : 16.10.2023 18:58 Bu haber 219 defa okundu

Cumhuriyetin 100.yılında,6 Şubat depreminin yıkımın ardından Çukurova ve Akdeniz Bölgesinde yeni bir başlangıca doğru  Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen 1.Akdeniz Bienali/Çağdaş Sanat’ın açılış programı  17 Ekim Salı günü saat 17:00’de Saray caddesinde gerçekleşecek resim çalıştayı ile gerçekleşecek.

Paylaş Paylaş Paylaş
1.Akdeniz Bienali Açılış Programı Hatay'da Yapılacak

15 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında Osmaniye,Kahramanmaraş,Mersin , Tarsus , Adana ,Hatay ve Osmaniye’de gerçekleşecek olan sergi ve çalıştayların yer alacağı 1.Akdeniz Bienali Osmaniye ve Afşin’de başlayan sergi programlarına gösterilen yoğun ilgi ile adından söz ettireceğinin sinyallerini verdi.

Antakya Belediyesi ve Ayhan Kara Vakfı destekleri ile gerçekleşecek olan Hatay programında Türkiye’nin ünlü ressamlarının da yer alacakları  Saray Caddesi Resim Çalıştayı,Ayhan Kara Vakfı Resim Çalıştayı ve Hatay Has Otomotiv’de düzenlenecek Heykel/Enstalasyon çalışması yer alacak.

Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Koordinatörü ve Danışmanı Sanatçı, Sanat Yazarı, Şair ve Kurucular Kurulu Üyesi Ekrem Kahraman yaptığı açıklamasında:” çağdaş sanatın diğer alanlarına da açılımı  hedefleyen Akdeniz Bienali / Çağdaş Sanat, Çukurova bölgesi ve Türkiye çapında Tarsus merkezli olarak kurulmuş olan Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı / Çukurova Çağdaş tarafından Çukurova Bölgesi’nde (Mersin – Tarsus – Adana – Hatay – Antakya – Osmaniye – Kahramanmaraş vd. ) başta Akdeniz Bölgesi ülkeleri olmak üzere,belki  de hem dünyada hem Türkiye’de ilk ve tek örnek olarak  kadim bir tarihe sahip Çukurova bölgesinin 5  ilinde birden tarihi Tarsus merkezli olarak aynı anda ve uluslararası olarak  düzenlenmektedir.

Çukurova Çağdaş’ın Akdeniz Bienali girişimi, bölgemizde hem her  anlamda bu amaçlar doğrultusunda bir çağdaş sanat kültür birikiminin önünün açılarak geliştirilmesi, hem öncelikle alışılmış geleneksel anlamda entelektüel bir “kavram”a dayalı bir bienal olmaktan öteye geçerek esas olarak bu yeni ve olabilir bir “kültürel gelecek kurma” iddiası ve vizyonuna yaşayan bir kimlik kurmakta, hem de Çukurova bölgesinde uluslararası bir çağdaş sanatlar müzesi  kurma ideali fikri üzerine kurulu bir çalışma yürütmektedir. Bu nedenle de geleneksel bienallerden ve  ülkemizdeki diğer bienallerden kısmen daha farklı ayrı bir çizgide kurgulanıyor. Ana bienal  “kavram”ı yerine bugüne kadar esas olarak başta İstanbul olmak üzere bir iki büyük kent merkezlerinde görünebilir halde olan sanat – çağdaş sanatın bir tür Anadolu’ya ve büyük bir insanlık kültürü ve tarihi birikimi üzerine kurulu Çukurova ve Akdeniz bölgesi ülkelerine de sunulmasına ve hep birlikte yapma / kurma / oluşturma / gerçekleştirme eylemi üzerine düşünme ve oluşturma  kapıları açıyor ve bu bağlamlar üzerinden bağlantılı ilişki ağları kurmayı amaçlıyor. O nedenle de tercih kavramlardan çok bölgesel tarihsel kültürel birikimler ile güncel gelecek ihtiyaçların yanı sıra hem ulusal hem uluslararası usta sanatçıların yanı sıra henüz sanatçı olma yolunda ilerleyen yeni ve genç isimler üzerinden yeni bir yol tercihiyle öne çıkmayı denemeye girişiyor.

Bu bienal aslında bir yıldır üzerinde çalışılan ve Türkiye’nin önerisi ile bütün dünyada UNESCO AIAP tarafından da kabul edilen ve 15 Nisan- 30 Mayıs 2023 gerçekleştirilmesi planlanmış fakat tarihi değiştirilmek zorunda kalınmış bir ilk adım projesi. Çünkü bilindiği üzere Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihi sabahına 04.17’de merkez üssü Gaziantep-Kahramanmaraş sınırında 7.8 büyüklüğünde bir depremle uyandı. Dünya depremler tarihi uzmanlarının “yüzyılın felaketi” olarak değerlendirdikleri bu büyük yıkım – talihsiz ve ölümcül bir biçimde – başta bölgemizde yer alan 5 ilimizin dördünde birden olmak üzere Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yer alan 11 ilimizde büyük bir  yıkıma, – resmi olarak – on binlerce insanımızın ölümüne, ekonomik, sosyal ve toplumsal bir trajediye yol açmış durumda.

Bu büyük deprem felaketi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan OHAL (Olağanüstü durum) tedbiri kararı gereğince Kültür Bakanlığımıza ait bölgemizdeki bütün mekanlarda yapılacak etkinliklerin 3 ay süreyle durdurulması ve ertelenmesi de bienal programımızı da önemli ölçüde etkileyerek bienal tarihimizin 15 Ekim – 30 Kasım 2023 tarihleri arasına çekilmesi kararı alınmıştır.

Deprem bölgesi kentlerinin önümüzdeki yeniden inşa sürecinde özellikle güncel çağdaş sanatın, düşüncenin, bilim ve teknolojinin, uzman görüşü ve ustalığının kentlerin deprem sonrasında yeniden inşası ya da gözden geçirilerek yepyeni bir vizyonla tasarlanıp düzenlenmesinin yanı sıra tarihsel mekan, alan, semt, merkez ve bir zamanlar büyük işlevler üstlenmiş fakat günümüzde artık atıl hale  gelip çürümeye ve yıkıma terk edilmiş fabrikaları, kamu binaları, toplumsal sosyal mekanları da     koruma altına alınarak yeni ve çağdaş bir tasarımla yeniden yapılandırması gerekmektedir.

Yeniden yeniden söylemek ve altını çizmek gerekiyor: evet kesinlikle YAPABİLİRİZ! Ve bunu Mersin, Tarsus, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ile yakın kentler Gaziantep,Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Kilis vd.  sanat ve kültür alanlarına da açılarak Anadolu olarak hep birlikte gerçekleştireceğiz. Akdeniz Bienalimizin ana kavramını da bu yüzden tamamıyla bu iddialı iradi kavram üzerine özellikle oturtuyoruz.”dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol